fbpx
  • +38(073) 08 22 030
  • Пн-Пт 9:00-18:00 Сб 10:00-15:00
  • м. Львів вул. Трускавецька 2Б ЖК «Парус Smart»

Одна з основних установок кожного житлового будинку – вентиляція приміщень. Саме вона істотно впливає на внутрішній мікроклімат, а значить – на здоров’я і благополуччя. Ефективна вентиляція забезпечує належний повітряний потік по всій будівлі, забезпечуючи свіже повітря у всіх приміщеннях і позбавляючись від надлишку вуглекислого газу та інших шкідливих сполук. Вентиляція повинна бути однаково ефективною незалежно від поточного сезону і погоди за вікном.

Типи вентиляції

На ринку є багато типів вентиляції, і окремі системи відрізняються один від одного принципом роботи, ефективністю і іншими варіантами, наприклад, рекуперацією тепла. Розрізняють:

  • природну (гравітаційну) вентиляцію – найпростіший тип вентиляції, що використовує перепад тиску для створення природного повітряного потоку,
  • механічну вентиляцію – примусовий потік повітря, створюваний роботою вентиляційного пристрою, що приводиться в рух електродвигуном,
  • механічну вентиляцію з рекуперацією тепла – механічна вентиляція розширена рекуператором, який відновлює тепло від витяжного повітря,
  • гібридну вентиляцію – працює поперемінно природним і механічним способом,
  • примусову витяжну вентиляцію – вона полягає в створенні в приміщенні двох зон: нижній з висотою до 1,1-1,8 м і верхній з більш високим рівнем забруднення; в нижню зону надходить чисте, прохолодне повітря, який, створюючи конвекційні потоки навколо людей і предметів, транспортується в верхню зону і випускається через випускні отвори,
  • змішану вентиляцію – чисте повітря подається в приміщення з високою швидкістю, щоб розчинити домішки і швидко відвести назовні.

В Україні природна вентиляція використовується все рідше. Механічна вентиляція (також з рекуперацією тепла) є другою за популярністю.

Які наслідки відсутності вентиляції в квартирі?

Забруднення повітря

Забруднене повітря містить шкідливі сполуки і компоненти смогу, такі як тверді частинки, вихлопні гази або сигаретний дим. Всі ці речовини накопичуються в інтер’єрах будівель, в яких відсутня достатня вентиляція. Крім того, воно містить невеликі шкідливі частинки і патогенні мікроорганізми, такі як спори цвілі, грибків, кліщів і пилку. З цієї причини, в погано вентильованих приміщеннях люди найбільше страждають алергією.

Недостатня вологість

Оптимальний рівень вологості в кімнатах становить 40-60% – ця  цифра підходить для здоров’я домашнього господарства і меблів, одягу і книг в будинку. Однак, щоб підтримати цей рівень, необхідний належний потік повітря. В іншому випадку повітря буде занадто вологим або занадто сухим.

Чому варто поліпшити вентиляцію в квартирі?

Ефективна гравітаційна вентиляція надзвичайно важлива не тільки через те, що ви відчуваєте (наприклад, несвіже повітря, неприємний запах), але в основному через наслідки для здоров’я – повітря в будинках зазвичай більш забруднений, ніж те, що зовні. Ефективна механічна вентиляція з рекуперацією тепла також заощадить багато грошей на опаленні і принесе полегшення для сімейного бюджету.

Якщо ви зацікавленні у поліпшені вентиляціїв вашому домі, то почніть з перевірки чистоти вентиляційних решіток і перевірки тяги. Потім з’ясуйте, чи є у вікнах отвори для подачі свіжого зовнішнього повітря. Якщо немає, то відносно недорогим рішенням буде установка в них віконних дифузорів.

Якщо у вас більший бюджет, розгляньте наступні рішення (від найдешевших до найдорожчих):

  • Установка додаткових вентиляторів в вентиляційних каналах – з ручним або автоматичним управлінням.
  • Інвестиції в гібридну вентиляцію, які не вимагають спеціального будівельного проекту, але вимагають переговорів з житловим співтовариством.
  • Установка комплектної механічної системи установки вихлопної системи. Дорого, але дуже ефективно.

Компанія Kamikom пропонує послуги з встановлення вентиляційних систем у житлових будинках та у комерційних приміщеннях як на стадії будівництва, так і у вже зданих будівлях. Широкий вибір вентиляційного обладнання від надійних виробників по найдоступнішими цінами в Україні на сайті https://www.kamikom.com.ua/. Досвідчені фахівці допоможуть вам з вибором, нададуть консультацію в питаннях вентиляції приміщень та гарантують якість усіх проведених робіт.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Заповніть форму і отримайте розрахунок вартості робіт